3 aandachtspunten om niet te vergeten bij het kopen van een airco

Het kopen van een airco is iets dat veel mensen impulsief besluiten op moment dat het erg warm in de woning is en dan dus zo snel mogelijk een airco willen hebben. Maar er zijn een aantal zaken om goed over na te denken en om rekening mee te houden voor wanneer jij graag een airco wilt hebben. Wij hebben 3 aandachtspunten genoemd. Er zijn er natuurlijk nog veel meer, maar dit zijn naar onze mening 3 belangrijke. 

De opties en het comfort

Bij een airco dan denken mensen aan een apparaat dat de ruimte verkoeld. Dat is helemaal waar, maar los van het verkoelen heeft een airco nog meer mogelijkheden en opties die ook voor meer comfort zorgen. Bedenk daarom goed welke mogelijkheden jij voor de airco wilt hebben en waar die aan moet voldoen. Denk bijvoorbeeld aan een lucht- en geurfilter, een nacht- en slaapstand op de airco en/of een die ook de mogelijkheid heeft om een ruimte te verwarmen. 

Wat voor type airco heb je nodig

Naast het comfort en het gemak ervan kun je er ook over nadenken welk type airco je wilt hebben. Er zijn namelijk verschillende soorten airco’s die je kunt gebruiken in je woning. De voornaamste 2 typen dat zijn de split airco en de monoblock airco. Bij een split-systeem heb je een binnenunit en een buitenunit die met elkaar zijn verbonden. Deze is prijziger, maar een stuk effectiever. 

De monoblock airco is er in verschillende soorten en maten, maar de mobiele airco is een van de belangrijkste. Deze is een goedkopere variant die je ook gemakkelijk van ruimte kan verplaatsen. Dit is geen mogelijkheid bij een split-systeem, omdat die vast in de wand zit of op een andere plek, zoals in het plafond en verbonden is met de buitenunit. Wanneer je wel meerdere ruimten wilt verkoelen en gebruik wilt maken van een split-systeem, dan kun je kiezen voor deze airco om 2 ruimtes te verwarmen

Het kostenplaatje dat erbij komt kijken

Kijk niet alleen naar de aanschafwaarde, maar aan de totale kosten en wat je ervoor terugkrijgt. Zo neem je natuurlijk wel de aanschafkosten mee, maar verschillende airco’s hebben een verschillende hoeveelheid energie nodig om een bepaalde ruimte te verkoelen en op een bepaalde temperatuur te krijgen en te houden. Probeer te berekenen wat op de lange termijn je kosten zijn en wat je daarvoor bij verschillende airco’s terugkrijgt.