BAG Data

Elke maand opnieuw brengt het Kadaster gegevens uit van door de gemeenten in ons land bijgehouden gegevens volgens de Wet Basisadministratie Adressen en Gebouwen (BAG). Je kunt deze BAG Data downloaden en er vervolgens 24 uur de beschikking over krijgen. Let wel op, dit vraagt in elk geval 2 GB aan vrije ruimte. Het gaat inderdaad om nogal wat gegevens.

Nu worden de gegevens direct geïmporteerd in PostGIS

BAG Data is een soort van database dump van steeds de nieuwste versie van de Basisregistratie Adressen en Gebouwen. Het Kadaster stelt de lijst weliswaar beschikbaar, dat doet het echter wel middels een GLM-levering. Dit formaat is niet voor iedereen geschikt. Daarom is het verstandig om te werken met de PostGIS Database van Geogap.nl. Dan namelijk worden de gegevens meteen geïmporteerd in PostGIS. Dit is een speciale database extensie voor met name Postgre SQL databases. Deze geven ondersteuning aan de verschillende geografische objecten. Bovendien voegt het queries toe aan Postgre SQL.

Met de BAG Data kan echt iedereen prima uit de voeten

Kies je ervoor om het bestand elke maand opnieuw te downloaden, dan krijg je informatie over adressen, postcodes, straten en huisnummers, net als over de woonplaatsen, gemeenten en provincies. Je krijgt voor elk adres een ID en doorgaans ook de oppervlakte van een object. De download geeft je ook de nodige informatie over gekoppelde panden. Je krijgt ook dan het pand-ID, de status van het pand en in welk jaar het pand gebouwd is. Met de BAG Data kun je prima uit de voeten, veel beter in elk geval dan je met de GLM-levering zou kunnen. Want slechts een beperkte groep mensen kan met dit formaat werken, terwijl iedereen prima met de PostGis Database uit de voeten kan. En dan is de keuze uiteraard niet heel erg moeilijk meer.