Een houten vloer laten leggen

Wanneer je besluit om een vloer van hout laten leggen dan ben je niet de enigste. Een houten vloer blijft mateloos populair. Met een houten vloer verkrijg je een natuurlijk uitziende vloer die warm en stijlvol is. Hout is van nature al warm, dus het is geen enkel probleem om blootsvoets over een houten vloer te lopen en afhankelijk van de soort houten vloer kun je soms zelf vloerverwarming laten aanleggen. Niet alle houten vloeren zijn hier geschikt voor, dus laat je goed informeren over als je wel vloerverwarming wenst. Voordat je een vloer van hout laat leggen zijn er nog wel wat keuzes te maken.

Massief houten vloer of half massief?

Een eerste keuze zal de soort houten vloer zijn. Je hebt dan grofweg de keuze uit twee soorten houten vloeren: een massief houten vloer of een halfmassief houten vloer. Hoewel beide vloeren als zij eenmaal gelegd zijn weinig in uiterlijk hoeven te verschillen zitten, zijn er wel degelijk enkele belangrijke verschillen.

Massief houten vloer

Een massief houten vloer wordt ook wel eens een plankenvloer genoemd en elke plank van de vloer bestaat uit één stuk hout. Elke plank uit de vloer is ook uniek met een eigen kleur en tekening. Vaak wordt een dergelijke massief houten vloer gelegd volgens het patroon van planken, maar ook ander wijzes zijn mogelijk, zoals een visgraat vloer. Het grote voordeel van een massief houten vloer is dat het nagenoeg onverwoestbaar is en daardoor zeer duurzaam. Het zijn dan ook de meest kostbare houten vloeren en aangeraden wordt dan ook om het te laten leggen door een vakman. Het leggen is namelijk niet gemakkelijk en enige expertise is noodzakelijk.

Half massief vloer

Een half massief houten vloer wordt ook wel een samengestelde vloer genoemd. De naam is afgeleid van het feit dat de planken van deze vloer zijn samengesteld uit verschillende lagen van verschillende soorten hout. Meestal is een dergelijk vloer samengesteld uit een onderlaag van multiplex, een tussenlaag van dennenhout en uiteindelijk is het massief houten gedeelte de toplaag. Een half massief houten vloer is ook van uitstekende kwaliteit, maar dat is vooral afhankelijk van de toplaag. Deze vloeren zijn beduidend goedkoper dan een massief houten vloer en vaak ook wat gemakkelijker te leggen. Een goedkopere versie van een half massief vloer is het zogenaamde fineerparket. De lagen van fineerparket zijn veel dunner en daardoor niet geschikt om te schuren, wat bij een massief en half massief vloer wel noodzakelijk is.

Hardheid van een houten vloer

Je zult ook moeten letten op de hardheid van een houten vloer. Vooral op plekken waar de vloer intensief gebruikt wordt is het noodzakelijk dat het hout hard genoeg is en niet extra snel slijt. Het kan dus zijn dat je in de keuken voor een andere houtsoort moet kiezen dan in de woonkamer. De hardheid van een houten vloer wordt uitgedrukt in de Brinell-waarde. Hoe hoger deze waarde, des te harder de vloer is. Daarbij is merbau het hardste hout, gevolgd door bamboe en esdoorn. Eikenhout heeft een gemiddelde hardheid dat voldoende is voor een woonhuis.

Bron: Woninginrichtingonline