Een kachel gekoppeld aan de centrale verwarming

In een ruimte waar geen centrale verwarming aanwezig is in bijvoorbeeld de vorm van radiatoren, kan een kachel dienst doen. Een kachel kan als brandstof hout, gas of elektriciteit hebben en wordt dan vaak ook gebruikt om één enkele ruimte te verwarmen. Wanneer de betreffende ruimte wel voorzien is van een centraal verwarmingssysteem is een kachel in principe niet nodig. Het kan dan dienen als bijverwarming en dikwijls wordt de kachel dan aangestoken voor de nodige sfeer. Maar wist je ook dat je de kachel zeer effectief kunt inzetten en kunt aansluiten op je centrale verwarming? 


Hoe werkt een kachel die is aangesloten op centrale verwarming?


In de praktijk zul je van zien dat deze kachels op centrale verwarming werken op houtblokken of pellets. Dit zijn dan de zogenaamde cv-kachels. Eigenlijk kan dit op twee manieren. De kachel is rechtstreeks verbonden met de cv-ketel. De cv-ketel zorgt er dan voor dat, net zoals normaal, de radiatoren worden verwarmt. Alleen de warmtebron zal de haard zijn en niet elektriciteit of gas waar een cv-ketel normaal op draait. Maar de haard kan desnoods ook werken zonder een cv-ketel. De kachel wordt dan direct aangesloten op de radiatoren en de boiler voor warm leidingwater. Je zult dan wel als je de radiatoren verwarmd wilt hebben, ook je kachel aan moeten doen. Op deze wijze kun je met je kachel je gehele woning verwarmen zonder dat je het gezellige haardvuur hoeft te missen. 


Voordelen van een cv-haard


• Een cv-haard kan veel hogere temperaturen aan dan de traditionele kachels. Hierdoor zal het geen moeite kosten om de gehele woning door middel van de kachel te verwarmen. 
• Je maakt optimaal gebruik van het hoogste rendement van de kachel. De warmte van de kachel wordt niet voor één ruimte gebruikt, maar voor de gehele woning. 
• Je hoeft geen andere vormen van warmtebronnen meer aan te spreken. Dit zorgt ervoor dat je een duurzaam en milieuvriendelijke cv-haard hebt. 
• Je kunt de energie die je cv-ketel verbruikt veel beter onder controle houden en daarmee kun je energie besparen. Helemaal als je een houtkachel hebt, hoef je geen elektriciteit en gas af te nemen. Je energierekening zal dalen. 
• Een cv-haard is goed te combineren met nieuwe vormen van energielevering, zoals zonne-energie en warmtepompen. 


Waar moet je nog aan denken bij een cv-haard?


Wil je je haard aansluiten op de centrale verwarming, dan zul je niet een reguliere haard kunnen kopen, maar moet je ook echt voor een cv-haard gaan. Ze lijken sterk op de standaard haarden, alleen is er de mogelijkheid tot aansluiting op de cv en de haarden hebben meer vermogen. De prijs zal ook beduidend hoger liggen dan een normale haard. Bij plaatsing kan het zijn dat je leidingen moet leggen naar de plek waar je de haard gaat plaatsen. Houd hier dus rekening mee. Houd er ook rekening mee dat de warmtewisselaar in de haard snel vervuild kan raken en daarom niet meer optimaal kan presteren. Het loont daarom om de warmtewisselaar elke 3 tot 4 maanden met een harde borstel te reinigen.

Bron: Schilder-inutrecht