Een mooi plafond

Soms kom je wel eens in woningen, de tuin mooi, het interieur stijlvol, de afwerking van de vloer en muren is netjes, maar het lijkt wel alsof ze het plafond vergeten zijn. Terwijl er talloze voorbeelden zijn dat een mooi plafond veel doet. Bijvoorbeeld, een oud kasteel, die ruimtes zijn alleen al mooi door het hoge balkenplafond. In deze blog een kleine opsomming van de mogelijkheden om een mooi plafond te verkrijgen.

Lichtval en geluid

In het merendeel van de huizen is een plafond wit met in het midden een plafonnière als ‘groot licht’ als er iets moet gebeuren waarbij meer licht nodig is dan dat de sfeerverlichting geeft. In weinig woningen wordt nog gerookt, daardoor blijft het plafond wit, en anders is regelmatig het plafond wit sauzen de remedie. Menig woningeigenaar heeft geen behoefte om het plafond anders te maken. Soms is er voor een plafond weinig anders te verzinnen als wit, maar in veel woningen is er nog veel te verbeteren. Zo kan de akoestiek in veel huizen verbeterd worden maar ook de lichtval. Dit gaat perfect door het plafond aan te passen. Wat wonderen doet is een verlaagd plafond in de woning. Bijvoorbeeld, een woning met een open keuken, op de plek waar de keuken begint een koof en een verlaagd plafond mooi afgemaakt met inbouwspotjes. Zo’n grote ruimte kan qua klank teveel een grote hal of loods zijn, en als er een klein verlaagd plafond is dan is het geluid beter. Door de spotjes is er leuke sfeerverlichting waaronder goed te werken valt. Mocht het verlaagde plafond in de keuken zijn, dan is het wel van belang dat het van onbrandbaar materiaal is gemaakt, dus geen plafond van kunststof schrootjes.

Nog meer voordelen

Niet alleen de lichtval en akoestiek zal beter worden bij een verlaagd plafond, maar het is ook een stukje isolatie w.o. geluidsisolatie. Het plafond van beneden is immers de vloer van boven, als daar een laagje tussen zit zal het geluid dempen. Bedenk dat het meest gehavende plafond met plafondplaten af te werken is. Zelfs als een plafond waterschade heeft gehad is dat onzichtbaar af te werken. Andere methodes om een mooi plafond te verkrijgen is zo’n spanplafond. Vaak in één dag tijd is het plafond als nieuw. Uniek is een handige doe-het-zelver heeft wel eens een balkenplafond in zijn nieuwbouwwoning gemaakt. Dit een beetje naar fantasie, en hij had in één keer een hele sfeervolle woonkamer. Op dat moment ga je realiseren wat een mooi afgewerkt plafond allemaal doet. Online zijn tal van voorbeelden te bekijken wat er mogelijk is om het plafond af te werken. Inspiratie voor het plafond is er meer dan genoeg.