Hoe belangrijk is het laten opstellen van een samenlevingscontract?

De manier waarop we als mensen door het leven gaan is door de jaren heen aanzienlijk veranderd. Vroeger was het onder meer zo dat mensen er pas voor kozen om bij elkaar in te trekken op het ogenblik dat ze getrouwd waren. Dit zorgde ervoor dat er sowieso altijd sprake was van een bepaalde wettelijke basis. Vandaag de dag is dat echter helemaal niet het geval. Mensen gaan dan ook steeds vaker gewoon samenwonen zonder dat ze daarbij in geval van problemen of een relatiebreuk ook op maar iets terug kunnen vallen. Gelukkig bestaat er hier in de praktijk wel degelijk een sluitende oplossing voor onder de vorm van een zogenaamd samenlevingscontract. Zou jij hier graag meer over te weten willen komen? Dat kan meteen gebeuren hier op deze pagina!

Wat is een samenlevingscontract?

Een samenlevingscontract is zoals de naam reeds aangeeft een overeenkomst die wordt afgesloten tussen twee partners die er op een zeker ogenblik voor kiezen om samen te gaan wonen. In die overeenkomst kunnen verschillende zaken worden vastgesteld. Het spreekt echter voor zich dat er ook een aantal factoren zijn waar partners die niet verbonden kunnen worden. Zo kan er in de overeenkomst niet worden vastgesteld dat beide partners trouw moeten zijn aan elkaar. Het is  dus nog altijd mogelijk dat er op een zeker ogenblik sprake zal zijn van een relatiebreuk. Op het ogenblik dat er zich een dergelijke breuk voordoet zal je er evenwel op kunnen rekenen dat er sprake is van een bepaalde wettelijke basis waar op terug kan worden gevallen. Dat kan erg belangrijk zijn.

Wat kan er in een samenlevingscontract worden opgenomen?

Er zijn heel wat verschillende zaken die wel in een samenlevingscontract kunnen worden opgenomen. Het gaat hierbij dan in eerste instantie vooral over de eigendommen waar beide partners over beschikken. Door dit vast te leggen wordt ervoor gezorgd dat beide partners bij een mogelijke relatiebreuk terug hetgeen ter beschikking krijgen dat ze oorspronkelijk in het huishouden hebben ingebracht. Het kan daarbij niet alleen gaan om bepaalde meubelstukken, maar ook om bijvoorbeeld juwelen, verzamelstukken, etc. Dit is uiteraard niet het enige dat je kan vastleggen.

In een samenlevingscontract kan je eveneens vermelden wat er met de inkomsten dient te gebeuren waar de verschillende partners over beschikken. Hoeveel van die inkomsten moet er bijvoorbeeld naar een gezamenlijke rekening worden overgemaakt? Vervolgens kan er ook worden vastgelegd welke kosten er van die rekening kunnen worden betaald, etc. Door het opstellen van een samenlevingsovereenkomst kan je dus zeer precies alle financiële verplichtingen gaan bepalen.

Kies voor zekerheid met een samenlevingscontract!

Een relatiebreuk kan, zeker na vele jaren, heel wat vervelende gevolgen met zich meebrengen. Heel wat mensen die een dergelijke breuk meemaken hebben dan ook even de nodige tijd nodig om deze te boven te komen. Wanneer er dan helemaal niets op voorhand werd geregeld kan dat ervoor zorgen dat de breuk mentaal alleen maar nog moeilijker wordt. Gelukkig zorgt het opstellen van een samenlevingscontract ervoor dat er van een dergelijke situatie geen sprake kan zijn. Je zal dan ook precies weten aan welke voorwaarden je moet voldoen met betrekking tot bijvoorbeeld de eigendommen waar beide partners over beschikken. Hoe dan ook, wil je graag kunnen rekenen op een bepaalde zekerheid wanneer je met iemand samen gaat wonen? Dan is het altijd interessant om een samenlevingscontract te laten opmaken.