Hoe bescherm je je meubilair tegen schade?

De spullen die in je woning staan kunnen van veel waarde zijn. Wellicht heb je een familie erfstuk in je woonkamer staan of heb je een dure tafel tot je beschikking. Gezien de waarde van de spullen is het ook meer dan logisch dat je liever niet wilt dat deze meubels schade oplopen. Dit is natuurlijk nooit geheel te voorkomen, maar hoe jij je hier het beste op voor kunt bereiden geven we hieronder weer.

Beschermen begint met verzekeren
Om het zekere van het onzekere te nemen, kun je er altijd voor kiezen om een inboedelverzekering af te sluiten. Binnen deze verzekeren heb je de keuze tussen een basis en een allrisk verzekering. Bij een basis verzekering ben je vaak beschermd tegen de onbedoelde schade, zoals bij een brand of storm. Voor stormschade geldt dat je bij een windkracht van minimaal 7 of hoger. Schade die je zelf per ongeluk aanricht aan je meubilair zit hier dus niet bij inbegrepen. Dit kan bij een allrisk verzekering wel gedekt zijn.

Niet alles is hiermee gedekt
Toch ben je er met een inboedelverzekering nog niet. Voor echt kostbare spullen, zoals kunst of duur audiovisueel materiaal dien je vaak nog een aanvullende kostbaarheden verzekering af te sluiten. Bij deze verzekering ligt de uitkering hoger, waardoor je dus meer zekerheid hebt dat je ook echt de waarde terugkrijgt die het had. Daarnaast kan het natuurlijk ook zo zijn dat je zeer gehecht bent aan niet direct meubilair. Wellicht is de vaatwasser die je zelf hebt aangeschaft wel van zeer hoge waarde voor jou. Indien deze vaatwasser later los gekocht is, valt deze binnen de inboedelverzekering. Echter, valt de vaatwasser onder een opstalverzekering als deze als vast wordt beschouwd. Dit betekent dat de vaatwasser een onderdeel is van de keuken en indien de verwijderd wordt, kan het huis schade oplopen. Kijk daarom altijd goed onder welke verzekering jouw kostbare spullen vallen.

Andere maatregelen
Naast het goed verzekeren van je spullen kun je natuurlijk ook andere maatregelen nemen om de schade te beperken. Probeer altijd vooruit te denken. Je kunt een hele dure mooie leren bank kopen, maar als je kinderen en/of huisdieren hebt, is de kans groot dat je constant op je hoede moet zijn. Dit wil je natuurlijk niet, dus probeer zover het kan ook een beetje rekening te houden met je omgeving. Daarnaast zou je enkele spullen wellicht op een andere plaats kunnen neerzetten, zodat het een minder risico loopt op schade. Dure kunstwerken zou je bijvoorbeeld ergens in een hal kunnen hangen in plaats van in de drukke woonkamer.

Dit zijn slechts enkele tips om eventueel je meubilair te beschermen tegen eventuele schade. Er zijn genoeg andere dingen die je zou kunnen doen en het is natuurlijk per persoon verschillend.