Hypotheek & auto leasen: Deze dingen moet je weten voordat je gaat leasen

Dat er voor- en nadelen zitten aan het leasen van een auto spreekt voor zich. De voordelen zijn dat je altijd in een nieuwe auto rijdt en dat je je geen zorgen hoeft te maken over het onderhoud, de belasting en de verzekering. Want dat wordt allemaal geregeld in een private leasecontract. In het zeldzame geval dat de auto je niet bevalt kun je die op een afgesproken moment vervangen door een andere. Eén van de belangrijkste nadelen van een leasecontract betreft de hypotheek van je woning. Om alle vragen te beantwoorden vind je hier alles over je hypotheek en leasen.

Wanneer heeft een leasecontract invloed op je hypotheek?

De aandacht voor de invloed van een leasecontract op de hoogte van een hypotheek is sterk overdreven. Er is maar één situatie waarin dat een rol speelt, namelijk wanneer je als privé persoon een auto least op basis van een private lease contract. Je betaalt dan een vast maandelijks bedrag aan de leasemaatschappij, terwijl de auto het eigendom blijft van die maatschappij. Dat wordt opgevat als een lening, en die heeft invloed op de hoogte van een nieuwe hypotheek. Het speelt dus alleen als je een nieuwe hypotheek wilt afsluiten.

Heeft zakelijk leasen invloed op een hypotheek?

Als jij van je werkgever een zakelijke leaseauto krijgt, staat die auto op naam van het bedrijf of van de leasemaatschappij. Voor jou als werknemer maakt dat verder niet uit. Je rijdt in de auto van je keus en er zijn geen gevolgen voor je maandelijkse uitgaven. Als je een ander huis wilt kopen heeft de leaseauto dus geen invloed op de hoogte van de hypotheek. Je moet natuurlijk privé wel uitkijken met het aantal kilometers. Als dat hoger is dan 500 geldt er een bijtelling van meer dan 20 procent van de nieuwwaarde van je auto op je inkomen.

Zakelijke auto van een ZZP’er

Voor een ZZP’er geldt hetzelfde als voor een werknemer met een zakelijke leaseauto van een bedrijf. De auto staat op naam van het bedrijf en heeft dus geen invloed op de hoogte van je inkomen. Er zijn dus ook geen consequenties voor de hoogte van een nieuw aan te vragen hypotheek. Als je al een bestaande hypotheek hebt op het moment van het afsluiten van een leasecontract voor een auto heeft dat sowieso geen invloed op je hypotheek.