Leuke weetjes over het kopen van een warmtepomp
Mede door de bevingen in Groningen wordt het steeds duidelijker dat aardgas niet een blijvende optie is, en dat er dus gezocht moet worden naar alternatieven.
Tegenwoordig is dan een warmtepomp een van de meest toegepaste oplossing om geen aardgas meer te gebruiken. De warmtepomp ondervindt de afgelopen jaren daarom ook een aantal grote ontwikkelingen om de efficiëntie, duurzaamheid en het gebruiksgemak nog verder te verbeteren. Voor velen is de warmtepomp een goede vervanging voor het gebruik van aardgas in de cv-ketel, maar natuurlijk wil je, voordat je er een aanschaft, goed zijn geïnformeerd. Hieronder vindt u meer warmtepomp informatie en leuke feitjes erover.
Werking van de warmtepomp
Een warmtepomp werkt door middel van drie verschillende kringen die met elkaar verbonden zijn. Allereerst moet de energie worden gewonnen uit een bron: lucht, water of bodemenergie. Daarna is er een koudemiddelkring bestaande uit een compressor, verdamper, condensor en expansieventiel, waarna het naar de derde kring gaat: het afgiftesysteem. Aangezien de bron van de warmtepomp kan verschillen, zijn er ook verschillende soorten warmtepompen op de markt. Zo zijn er bijvoorbeeld water-water warmtepompen, bodem-water warmtepompen en lucht-lucht warmtepompen, ieder met zijn eigen voor- en nadelen.
Warmtepompen in binnen- en buitenland
De warmtepomp is al langere tijd erg populair in verschillende landen buiten Nederland. Zo groeide in de jaren ’90 het gebruik van een warmtepomp enorm in Scandinavië en is daar tegenwoordig in bijna elk huis een warmtepomp te vinden. Ook in landen als Zwitserland en Frankrijk wordt steeds vaker gebruik gemaakt van de warmtepomp. Bij onze zuiderburen was er vorig jaar al een recordaantal van nieuwe warmtepompen te zien.
In Nederland neemt de vraag naar warmtepompen de afgelopen jaren steeds verder toe, mede doordat een warmtepomp ook in aanmerking kan komen voor een investeringssubsidie duurzame energie.
Verminderde CO2-uitstoot en meer voordelen
Een warmtepomp gebruikt elektriciteit, net zoals een gasgestookte ketel, maar de hoeveelheid is een stuk lager dan de ketel. Hierdoor is de CO2-uitstoot van een warmtepomp de helft van die bij verwarming door het gebruik van gas. Warmtepompen kunnen nog duurzamer gemaakt worden door het gebruik maken van groene stroom, aangezien hier helemaal geen CO2 uitstoot meer is. Andere voordelen van een warmtepomp is dat deze voor een constante temperatuur in je huis zorgt, en ook kan koelen in plaats van verwarmen, waardoor een airco niet meer nodig is. Ook heeft een warmtepomp weinig onderhoud nodig en zorgt de aanschaf van een warmtepomp voor een waardevermeerdering van het huis.