Plafondpanelen voor iedere klus

Er zijn een hoop verschillende manieren om ruimte en netheid te creëren in een woning. Je kan er voor kiezen om te verbouwen voor extra ruimte, maar je kan er ook voor kiezen om plafondpanelen te nemen. In deze tekst gaan we kijken naar wat plafondpanelen precies zijn en waarom plafondpanelen een uitkomst zijn.

Plafondpanelen
Bij plafondpanelen komt er eigenlijk een tweede plafond te hangen net onder het daadwerkelijke plafond. Dit wordt gedaan door een geraamte die onder het plafond gehangen wordt. Vervolgens worden hier platen, die verkrijgbaar zijn in een aantal verschillende afmetingen, in geschoven zodat het plafond dicht is. Door de plafondplaten creëer je dus een ruimte tussen het daadwerkelijke plafond en de plafondpanelen. Er zijn een aantal verschillende manieren om deze plafonds zo te monteren. Het kan zijn dat de plafonds het gehele oude plafond bedekken, maar het kan ook zijn dat dit maar een gedeelte is. Hierdoor kun je makkelijker bij de ruimte komen die tussen het oude en het gemaakte plafond zitten. Plafondpanelen zijn ontzettend handig om verschillende redenen.

Voordelen van plafondpanelen
Allereerst hebben plafondpanelen een aantal verschillende isolerende eigenschappen. Ze zorgen ervoor dat de warmte meer binnen de ruimte blijft, maar ook het geluid. Hierdoor zullen buren wellicht minder last hebben van geluidsoverlast wanneer er geluid aanwezig is in de ruimte. Het geluid in de ruimte zelf klinkt beter omdat er een verbeterde akoestiek is wanneer je gebruik maakt van plafondpanelen. Ook voor geluid is het dus aan te raden om plafondpanelen te hebben. Nog een positief effect, en misschien wel de belangrijkste, is dat je door middel van plafondpanelen extra ruimte creeert. Tussen het daadwerkelijke plafond en het nieuwe plafond wordt namelijk ruimte gemaakt. Hier kunnen kabels netjes boven verstopt worden zodat deze niet in het zicht zijn. Je kan ook makkelijk bij de kabels komen wanneer er iets aan de hand is omdat de panelen per stuk los te maken zijn. Alle elektronica die dus boven de panelen te vinden is, is tevens goed te bereiken.

Materiaal
Plafondpanelen kunnen gemaakt worden van verschillende soorten materiaal. Het ligt er maar net aan voor welk doeleind de panelen gebruikt moeten worden. Er kan namelijk gekozen worden voor hard of zacht materiaal. Bij hard materiaal helpt dit bijvoorbeeld een stuk beter met de akoestiek van de ruimte. In kantoren wordt dan weer vaker gebruik gemaakt van zacht materiaal. Dat heeft te maken met het feit dat zacht materiaal zorgt voor minder nagalm in de ruimte. Hierdoor is werken een stuk makkelijker.

Tot slot
Plafondpanelen zijn dus een soort tweede plafond die hangt onder het daadwerkelijke plafond. Er zijn verschillende positieve uitkomsten van plafondpanelen die verschillen wanneer je kiest voor hard of zacht materiaal.

Bron: renovatienieuws