Radiatoren kopen

Een radiator gebruik je om je huis te verwarmen. Een convector ook, maar er zijn hier toch wat verschillen tussen. Die zullen dan ook uitgelegd worden in dit artikel. Daarnaast vertel ik de voor- en nadelen van beiden opties.

Wat is een radiator?

Een radiator is een warmtewisselaar. Het wordt gebruikt als centrale verwarming. Er wordt vloeistof (warm water), via uw cv, verwarmt. Vervolgens wordt dit naar de radiator gestuurd. Is dan ook een onderdeel van de centrale verwarming, oftewel uw cv. Deze manier van uw huis verwarmen wordt ook wel een directe vorm genoemd. Er wordt gebruikt gemaakt van stralingswarmte. Dit wordt dan ook als gezonder gezien. Een radiator kopen? Hier zijn de voor- en nadelen.

De voordelen van een radiator

• Het voelt warmer en fijner aan

• Het is gezonder dan convectie, omdat er bij convectie stofdeeltjes in de lucht komen.

• Geen temperatuurschommelingen

De nadelen van een radiator

• Het koelt langzaam af.

Wat is een convector?

Convectoren gebruiken ook warm water. Een convector zuigt onderaan de koude lucht aan door de onderdruk. Het warme water zich onderin het toestel, in een smalle buis. Een convector is een indirecte vorm van uw huis verwarmen. Dat komt, omdat de koude lucht van onderen verwarmt wordt. Dit moet hierna nog opstijgen. Als het afkoelt, begint dit hele proces opnieuw. Een convector bestellen? Hier zijn de voor- en nadelen.

Voordelen van convectiewarmte

• De omgeving warmt gelijkmatiger op

• Het is veiliger, omdat de aanraaktempratuur lager is

• Het koelt snel af

Nadelen van convectiewarmte

• Kleding mag niet gedroogd worden op de convector, omdat dit de luchtstroom onderbreekt

• Door de luchtcirculatie, komen er stofdeeltjes in de lucht

De verschillen

Wat zijn dan nu de verschillen? Beiden manieren geven stralingswarmte en convectie. Het grote verschil is echter dat er bij convectoren 90% convectiewarmte af gegeven wordt en 10% stralingswarmte. Bij radiatoren is de stralingswarmte zo’n 50 tot 70%. Het overige hiervan bij radiotoren is uiteraard ook convectiewarmte. Het verschil zit hem dus in het voortbrengen van de warmte. Een radiator kopen is dus gezonder, omdat er geen stofdeeltjes in de lucht komen. Wilt u dus een radiator kopen, of een convector bestellen? Dan weet u nu waar u op kunt letten.