Tafels en andere meubels brandvertragend impregneren gids

Ben je reeds bekend met het principe brandvertragend impregneren? Nee, dan leggen we het even uit voor je. Het zal je niet ontgaan zijn, dat er nog vele branden vrijwel dagelijks geschieden in Nederland. Daarover worden we dagelijks bericht in het nieuws journaal. In 2017 waren er meer dan 120.000 branden gerapporteerd (bron: royalsafety website). Dat is me nogal wat. Iedereen is wel bekend met brand bestrijdingsmiddelen zoals brandblussers. Maar zoals het Nederlandse gezegde gaat voorkomen is beter dan genezen. Daarom willen we in dit artikel informatie delen omtrent een van de brandpreventie opties namelijk brandvertragend impregneren.

Enfin, brandvertragend impregneren houdt in dat men een substantie aanbrengt op een object, waardoor dit object een stuk minder brandbaar is. Een klein beginnend vuurtje hoeft nog geen catastrofe te worden per se. Het wordt pas dramatisch wanneer een uitermate brandbaar object vlam vat en compleet afbrand en de brand zich ook rap kan verspreiden. Door brandvertragend impregneren branden objecten een stuk minder snel af en kan het vuur zich beduidend minder rap verspreiden. Het geeft je meer tijd om een brand onder controle te krijgen. Of om te vluchten. Enfin in dit soort situaties is alle extra tijd een gift van de goden. Elke seconde telt. Brandvertragend impregneren geeft je die extra tijd die je dan zo hard nodig hebt.

Zaken die we sowieso zouden aanbevelen om te impregneren zijn meubels waaronder dus tafels, kwetsbare materialen denk aan synthetische stoffen maar ook natuurlijke materialen zoals riet en stro in je huis. Tijdelijke versieringen zoals een kerstboom. De gordijnen. In principe kan tegenwoordig vrijwel alle materialen en objecten behandeld worden, lees meer daarover in dit artikel. Een goed brandvertragend impregneer middel laat absoluut geen sporen achter zoals mensen soms vrezen. Je tafel bijv. ziet er dus nog exact hetzelfde uit, het enigste verschil is dat deze een stuk brandveiliger is.