Tips vooraf visgraat vloer leggen

Voor je de visgraat vloer zal plaatsen leg je de vloer al een paar dagen in de ruimte die je zal vloeren. Zo kan deze al aan de temperatuur van de kamer wennen en zij er minder problemen met het inkrimpen en uitzetten van het hout. 


Materiaal en benodigdheden bij visgraat vloer leggen


– Vloer 
– Lijmkam 
– Olie voor de afwerking 
– Touw voor het midden te bepalen 
– Hand- of decoupeerzaag 
– Winkelhaak of hulpdriehoek 
– Hamer 
– Meetlint 
– Potlood 
Visgraat vloer leggen: hoe begin je?


De ondervloer leggen 
Voordat je de visgraat vloer leggen dient de ondervloer volledig vlak en droog te zijn. Meestal is de ondervloer het beste in een chape van cement of zand. 

Begin in het midden 
Begin in het midden van de ruimte met het plaatsen van de visgraat vloer. Zo komt het motief veel beter uit en heb je ook een beter overzicht dan dat je aan de zijkant begint. Om het midden van de ruimte te bepalen meet je deze afstand en span je een touw doorheen de kamer. Dit touw helpt je om de eerste strook pal in het midden te leggen voor een mooier resultaat. 

Hulp van de hulpdriehoek of winkelhaak 
Maak een driehoek uit het hout dat je gebruikt om de vloer te leggen. Daarmee kan je telkens op de juiste wijze de visgraat vloer leggen. Of gebruik een winkelhaak als je dit in huis hebt. 
Leg de eerste twee stroken naast elkaar en verlijm ze met een lijmkam. De lijmkam zorgt voor een mooie verdeling van lijm over de stroken hout. Daarna klop je deze aan met een hamer. De hamer gebruik je met een houtblokje om tussen de hamer en de vloer te leggen om geen krassen te maken. 

Concentratie en nadenken is één van de belangrijkste hulpmiddelen als je aan deze vloer begint. 

Afwerking is belangrijk 
Als je de vloer geplaatst hebt dan moet je de randen nog afwerken. Dit doe je door plinten naar keuze te plaatsen. Bij deze vloer kan je zowel platte als hoge plinten gebruiken. 

Een eerste oliebeurt en onderhoud 
Na het plaatsen van de vloer zet je deze onmiddellijk in de olie om deze direct te voorzien van een goede onderhoudsbeurt. Deze olie beschermt het hout tegen invloeden van buitenaf.

Bron: designlife.nl