Tuinplanten kopen?

IN HET VOORJAAR bezoeken we massaal het tuincentrum. ‘Even een plant kopen’ loopt vaak uit op een goed gevulde winkelwagen. Eénjarige planten, vaste planten, als het maar kleur heeft. Gelukkig is niet alleen de zomer een goed seizoen voor een schitterende tuin. Ga je vaste planten kopen, dan geniet je in andere jaargetijden net zo van de natuur. Daarnaast zorgen tuinplanten voor geur en kleur rond je huis; erg belangrijk voor de bijen, hommels en vlinders.

Eénjarige en vaste planten: het verschil

Eénjarige planten bloeien alleen in het jaar dat ze gezaaid zijn. Bij voorkeur plant je deze rond maart of april, zodat je er in de zomermaanden van kunt genieten. Om niet ieder voorjaar opnieuw te moeten zaaien, kun je het beste vaste planten kopen. Deze overleven de winters en komen in de lente gewoon weer op. Zo blijft je tuin mooi en is het niet nodig om ieder jaar in nieuwe planten te investeren. Je kunt zoveel leuks creëren met vaste planten en er is een enorme keuze.

Zie je door de bomen het bos niet meer?

Een klein beetje extra informatie is dan wel op z’n plaats. Wil je een vaste plant kopen, dan heb je keuze uit bodembedekkers, klimplanten, borderplanten, bladplanten en nectarplanten.

Bodembedekkers en klimplanten zijn termen die voor zich spreken. Noemenswaardige soorten zijn respectievelijk het lievevrouwebedstro (Galium odoratum) en de akebia (Akebia quinata).

Borderplanten zijn bloeiers en worden vaak in groepjes geplant, daarbij rekening houdend met de bloeiperiode. Bij genoeg variatie kun je de tuin van januari tot december in bloei zien staan!

Bladplanten zijn een geschikte aanvulling, met jaarrond prachtige bladeren. Een populaire soort is de hartlelie ofwel hosta. Deze bestaat in veel varianten, dus grote kans dat er een soort voor jou bij zit.

Nectarplanten kun je in de grond of in een pot plaatsen. Deze mogen eigenlijk niet ontbreken in je tuin, omdat ze enorm belangrijk zijn voor vlinders, bijen en andere nuttige insecten. Een bekende is kattenkruid (Nepeta faassenii); ’s zomers mooie blauw-paarse bloemetjes en het hele jaar door groenblijvend. Liever geen katten naar je tuin toe trekken? Kies dan bijvoorbeeld voor de klokjesbloem (Campanula), verkrijgbaar in verschillende kleuren en hoogtes.

Eigenlijk is het helemaal niet zo moeilijk. Met deze informatie heb je vast een idee van welke vaste planten je in de tuin kunt plaatsen. Zelf rondkijken en experimenteren zijn sleutelwoorden in de zoektocht naar een mooie tuin. Komende zomer gaan we allemaal genieten van ons eigen paradijsje. Lekker tuinieren geeft plezier en ontspanning en de vogels, vlinders, bijen en hommels voelen zich al snel welkom.