Vouwgordijnen, wat zijn ze en hoe interessant zijn ze precies?

De ongelooflijke populariteit waar gordijnen sinds jaar en dag op kunnen rekenen heeft ervoor gezorgd dat fabrikanten op zoek zijn gegaan naar nieuwe uitvoeringen. Eén van de varianten die op de markt is gelanceerd op de gewone gordijn is de zogenaamde vouwgordijn. Zoals de naam reeds laat vermoeden geldt voor vouwgordijnen dat de stof er bij niet wordt gerold, maar wel wordt gevouwen op het ogenblik dat de gordijn wordt opgetrokken of neergelaten. Het herkennen van een vouwgordijn gebeurt op basis van de horizontale plooien die in de stof zijn terug te vinden. Overweeg jij ook het kopen van vouwgordijnen voor in jouw woning? Lees dan vooral snel verder en ontdek er alles over hier op deze pagina!

             Hoe moet je vouwgordijnen precies bedienen?

Voor vouwgordijnen geldt dat ze in de praktijk altijd zijn voorzien van een koord. Dit koord zorgt ervoor dat je de gordijnen meer of net minder kan uitvouwen. Het is eventueel ook mogelijk om een zogenaamde koordstop te voorzien. Door middel van een dergelijke koordstof is het mogelijk om het gordijn op de gewenste hoogte vast te zetten.

             Kiezen voor vouwgordijnen met of zonder baleinen?

Een belangrijke keuze die je moet maken bij het aanschaffen van vouwgordijnen heeft betrekking tot het feit of je deze gaat bestellen met of zonder baleinen. Baleinen zijn de staafjes die zich aan de onderkant van de gordijnen bevinden. Soms zijn ze ook terug te vinden aan de zijkant. Deze staafjes zorgen voor het verzwaren van het gordijn waardoor ze ten allen tijde mooi en strak blijven hangen. Ben je benieuwd naar de voor- en nadelen van deze gordijnen met en zonder baleinen? Lees dan vooral snel verder.

             Gordijnen uitgerust met baleinen

Het is in de praktijk mogelijk om vouwgordijnen aan de voor- of achterkant uit te laten voeren met baleinen. In het merendeel van de gevallen zullen deze baleinen gemaakt zijn van kunststof. Vouwgordijnen die beschikken over baleinen hebben als belangrijkste voordeel dat ze gevoerd kunnen worden. Deze gordijnen die gevoerd zijn kenmerken zich door een luxueuze uitstraling en zorgen bovendien ook nog eens voor een verbeterde akoestiek in de woning. Hun extra verduisterende werking maakt ze bovendien ook bijzonder geschikt om geïntegreerd te worden in de slaapkamer.

             Gordijnen zonder baleinen

Het is natuurlijk bij het kopen van vouwgordijnen ook mogelijk om te kiezen voor exemplaren die niet zijn voorzien van baleinen. In dit geval zal je kunnen vaststellen dat ze zijn voorzien van een band met lusjes aan. Bovendien beschikken ze uitsluitend aan de onderkant over een zogenaamd verzwaringsprofiel. Deze manier van produceren is geschikt voor alle niet gevoerde gordijnen die over een soepele textuur beschikken. Het vouwgordijn wordt opgetrokken in losse plooien wat ervoor zorgt dat ze zeer nonchalant valt. Ze volgt dus met andere woorden in de praktijk nooit echt de lijnen van het kozijn. 

             Welk type vouwgordijnen zijn voor jou het interessantst?

Aan elk type vouwgordijn zijn specifieke voor- en nadelen verbonden. Uiteindelijk zal het vooral je persoonlijke voorkeur zijn die de doorslag zal geven. Hou jij namelijk echt van een zeer strakke afwerking in je interieur? Dan zal je willen kiezen voor exemplaren die zijn voorzien van baleinen. Mag het voor jou allemaal net wat minder strikt en hou je wel van een wat speelser karakter? Dan zijn vouwgordijnen zonder baleinen wellicht de beste keuze!

Is je interesse gewekt? Kijk voor meer informatie op Doehetbudget.nl.