Wat je moet doen voordat je op vakantie gaat

De vakantie staat voor de deur! Natuurlijk heb je een checklist over wat je allemaal mee moet nemen, maar heb je er ook aan gedacht hoe je je woning achterlaat? Er zijn namelijk een aantal slimme maatregelen die je kunt treffen om je woning op een juiste manier achter te laten. Denk hierbij niet alleen aan veiligheid, maar ook aan energiezuinigheid. Een aantal tips om je woning op een verantwoorde manier achter te laten, lees je hieronder.

Zorg voor een bewoonde indruk

Een van de beste manieren om inbrekers buiten de deur te houden, is door de indruk te wekken dat het huis bewoond wordt. Laat de gordijnen open, zorg dat de verlichting geregeld wordt met een tijdschakelaar. Daarnaast is het slim om ervoor te zorgen dat de brievenbus regelmatig wordt geleegd, bijvoorbeeld door buren. Op zoek naar meer tips om je woning goed te beschermen tegen diefstal tijdens de vakantieperiode? Lees hier hoe je jouw woning veilig achterlaat om met een gerust hart op reis te gaan. 

Schone en frisse woning

Naast dat je je woning natuurlijk graag op een veilige manier achterlaat, is het ook verstandig om te denken aan de frisheid. Maak afvoerputjes schoon, trek het toilet door en haal je koelkast en vriezer leeg. Wil je daarnaast ook nog een hoop energie besparen? Dan kun je ook de koelkast en de vriezer uitschakelen voor vertrek. Let er dan wel op dat je de deuren op een kier zet om schimmels te weren.

Hou rekening met de planten

Als je een hoop planten in huis hebt, wil je natuurlijk niet thuiskomen bij een heel plantenkerkhof. Daarom is het verstandig om aan je buren of familie te vragen om je planten om de zoveel tijd water te geven. Zo hoef je niet alle planten en bloemen weg te gooien als terugkomt van een paar weken vakantie. 

Afsluiten van stroom en gas

Om de kans op brand of andere schade te voorkomen, is het ook verstandig om rekening te houden met je gas en de elektriciteit. Trek alle stekkers uit het stopcontact en controleer of de kookplaat of het gasfornuis helemaal uitstaat. Wil je helemaal zeker zijn van je zaak? Dan kun je ook de gastoevoer afsluiten. Ook kun je de watertoevoer helemaal dichtdraaien. Om je huis energiezuinig achter te laten kun je de cv op de laagste stand zetten, zodat je niet onnodige energie in de verwarming stopt als je er niet bent.