Wat levert een dakkapel op?

Wanneer je woonruimte te kort komt, doordat er bijvoorbeeld een gezinsuitbreiding op komst is of omdat je een extra studeer of slaapkamer wil hebben, dan zal je naar een oplossing zoeken. Heb je een tuin met de mogelijkheid om een aanbouw aan de woning te plaatsen, dan kun je die mogelijkheid bekijken. Voor een uitbouw aan uw woning is het belangrijk dat je goedkeuring vraagt bij de gemeente waar je woont. De kosten voor een aanbouw zijn behoorlijk. Op de eerste plaats moet je een tekening laten maken die goedgekeurd moet worden. Vervolgens heb je een aannemer nodig die de aanbouw gaat plaatsen. De materiaalkosten voor een aanbouw zijn hoog. Om een extra ruimte te creëren is er een goedkopere oplossing. Heb je een huis met een schuin dak, dan kun je daarop een dakkapel laten plaatsen. Dakkapellen van tegenwoordig hebben maar weinig onderhoud nodig, wat slechts een bijkomend voordeel is van een dakkapel. Een dakkapel geeft meer ruimte en levert een groter gebruiksoppervlak. Je krijgt door de ramen in je dakkapel meer licht op de bovenverdieping en je hebt een mooi uitzicht. De rommelzolder wordt op die manier omgebouwd tot een mooie lichte ruimte die goed kan dienen als slaapkamer- of studeerkamer.

Investering van een dakkapel

Een dakkapel in Roosendaal zal, als hij goed is geplaatst, meer opleveren als je de woning zou verkopen. De kosten voor een dakkapel zijn van verschillende zaken afhankelijk. Je kunt een dakkapel laten opbouwen door een aannemer maar je kunt ook een prefab dakkapel laten plaatsen. Een prefab dakkapel wordt kant en klaar in de fabriek gemaakt en door middel van een kraan op je dak geplaatst. De aannemer hoeft hierbij alleen de ruimte vrij te maken voor de dakkapel en het geheel vervolgens netjes afwerken. De kosten zijn ook afhankelijk van de grootte, het aantal ramen en de soort ramen. Ramen die open moeten kunnen, zijn duurder dan vaste. Toch is het belangrijk dat er minimaal een raam is dat open gemaakt kan worden. Je moet de ruimte toch kunnen luchten. Ook wordt een bovenverdieping warm tijdens de zomermaanden. Voor de dakkapel moet je op een bedrag rekenen, inclusief het plaatsen, tussen de €3000 en €7000. Daarbij speelt ook de vorm van de dakkapel een belangrijk rol. Je hebt dakkapellen met een plat dak, maar ook met een hellend dak, puntdak en rieten dak.

De ruimtewinst en vergunning

De ruimtewinst is afhankelijk van verschillende factoren. Je moet daarbij denken aan de hellingshoek, de breedte en de hoogte. Vooral de hoogte speelt een belangrijke rol. Het is handig dat je gemakkelijk onder het dak van de dakkapel kunt doorlopen.
Een dakkapel mag niet aan de voor- en zijkant van de woning zonder vergunning worden geplaatst. In veel gevallen zal er aan de voorzijde geen toestemming worden verleend. Aan de achterzijde mag je over het algemeen vergunningsvrij bouwen. Toch is het raadzaam om altijd de gemeente in te lichten wat je gaat doen. Zo kun je achteraf niet in de problemen komen. Bron: 123Vrijwonen.nl