Wat zijn de kosten van een energielabel bij een woning?

Een energielabel vraag je aan omdat je woning geen geldig energielabel heeft of omdat je de woning hebt verduurzaamd. Maar dan is de grote vraag wat het gaat kosten om een nieuw energielabel aan te vragen voor je woning?

Energielabel aanvragen voor de woning

Wanneer er een energielabel aan je woning verbonden is kan je dit online altijd opzoeken. Wanneer je geen label hebt of je wilt het graag vernieuwen dan moet je een aantal stappen doorlopen. Een energielabel aanvragen gaat als volgt:

  • Je gaat eerst op zoek naar een energieadviseur woningbouw en vraagt een offerte aan
  • Wanneer je de offerte bevestigd hebt maak je een afspraak met de adviseur
  • De energieadviseur neemt de woning op maar daar moet je dan wel thuis voor zijn. Zorg ook voor aanvullende informatie van de woning.
  • Daarna gaat de adviseur de berekening maken de energieprestatie en registreert deze. Daarna ontvang je het label als eigenaar van de woning

Wat houdt een woningopname in

Het is vanaf begin 2021 verplicht om een energielabel te hebben voor je woning. De energieadviseur gaat ongeveer in twee uurtjes het huis door en neemt een aantal kenmerken op. De kenmerken die er zoal opgenomen worden zijn de afmetingen, de aanwezige isolatie van daken en muren. Er wordt ook gekeken naar de aanwezige installaties zoals de cv-ketel en zonnepanelen.

Door de kenmerken op te nemen wordt er een berekening gemaakt hoeveel energie er nodig is voor de verwarming, warm water, ventilatie en koeling van de woning. Daardoor wordt er nauwkeurig vast gelegd hoe de label er uit mag gaan zien. Maar kan er ook gezien worden of er nog wat verbeteringen mogelijk zijn. Die verbeteringen staan natuurlijk ook op de energielabel.

Wat zijn de kosten van een nieuw energielabel

Er is niet zozeer een vast bedrag voor een nieuw energielabel te laten opmaken. Dit is eigenlijk afhankelijk van een aantal punten:

  • Het type woning
  • De beschikbare documenten die er over de woning zijn
  • De tijd die nodig is voor de energieadviseur om de kenmerken op te nemen