Welk kleur gordijn past het beste in je ruimte?

Er zijn allemaal belangrijke factoren waar je naar moet kijken bij het uitkiezen van uw raamdecoratie. Zo moet je bijvoorbeeld letten op de lengte, breedte en het materiaal waarvan het gemaakt is. Maar waar het uiteindelijk om gaat, is de kleur van het gordijn en hoe het staat in de kamer. Daarom gaan we je proberen te helpen in deze blog om de beste keuze te maken voor in jouw woning!

Donker en licht

Kleuren kunnen verschillende tinten hebben, maar ze kunnen wel vallen binnen één kleursoort. Bij de kleur lichtblauw is bijvoorbeeld wit aan toegevoegd, maar bij donkerblauw zit zwart toegevoegd. Deze tinten zijn dus heel erg belangrijk voor de uitstraling van uw ruimte, vooral bij gordijnen. Ze nemen ook een groot stuk van de ruimte in beslag, dus de juiste kleur kiezen is erg belangrijk.

Hoe lichter de kleur, hoe groter de kamer lijkt en dus ook hoe donkerder de kleur, hoe kleiner de ruimte lijkt.

Als je een kamer hebt waar de ramen klein zijn, dan is het dus handig om te kiezen voor lichtere kleur. Hierdoor wordt de kamer ook lichter. Heb je een hele grote kamer en je wilt de kamer een gevoel geven die prettig en comfortabel is, maak dan de keuze om gordijnen te nemen met een donkere tint en een wat dikkere stof.

Kleuren en de emoties daarbij

Naast dat de gordijnen zorgen voor privacy en zonwering, brengen ze ook nog eens emoties binnen de kamer. Let dus op bij het uitkiezen van de gordijnen welke emotie welke kleur heeft.

  • Rood: krachtige kleur die veel energie geeft. Het staat voor gevaar en agressie, maar het wordt ook verbonden met liefde en actie.
  • Blauw: rustige kleur met een frisse uitstraling. Daarnaast staat het ook voor technisch, formeel en zakelijk.
  • Geel: verwarmde kleur die je kan stimuleren. De kleur straalt vrolijkheid uit en zorgt voor een positieve sfeer.
  • Zwart: is geen kleur, maar het geeft wel een autoritair gevoel. Verder geeft het de kamer een chique uitstraling.
  • Wit: is geen kleur, maar geeft de kamer wel een simpele en luxe uitstraling. Het maakt de kamer koel en kalm.

Combinaties van kleuren met het interieur

De gordijnen moeten natuurlijk passen bij de persoon zelf, maar ook het interieur. Hier zijn 3 combinaties van kleur en interieur.

  • Contrasterende kleuren: Kleuren die het tegenovergestelde van elkaar zijn. Een paarse bank met oranje gordijnen is een voorbeeld.
  • Harmonieuze kleuren: Kleuren die erg op elkaar lijken, zoals paars en roze bijvoorbeeld.
  • Ton sur ton: Dit is dezelfde kleur, maar met een andere hoeveelheid donker en wit. Lichtgroen en donkergroen is een voorbeeld.