Zelf een houten vloer leggen

In deze blog ‘Hoe leg je zelf een houten vloer’ lees je een handleiding in een notendop hoe je best een houtenvloer aanpakt. Er zijn verschillende werkwijzen om een houten vloer zelf aan te leggen met verschillende parameters die je niet over het hoofd mag zien. Lees hieronder enkele praktische tips waar je allemaal rekening mee moet houden.

Maak een keuze welke soort vloer je wenst

Voor dat je begint, zal je goed moeten nadenken welk soort vloer je wil gaan aanleggen. Er zijn immers een paar soorten houten vloeren. Zo zal je moeten kiezen voor een houten massief grondoppervlak of voor parket. Elke soort van vloer heeft zijn eigen specifieke kenmerken en eigenschappen. Hou vooral de eisen van onderhoud in de gaten bij het bepalen van de keuze.

Twee soorten werkwijzen bij het aanleggen van een houten ondergrond
Bij het aanleggen van een vloer zijn er twee mogelijkheden om de klus te klaren: vast en zwevend. Bij het vastleggen van het grondoppervlak wordt een tussenvloer aangebracht. Ofwel in de vorm van lijm of met spijkers. Door deze werkwijze toe te passen werkt de grond nauwelijks en moet je weinig ruimte open laten om de zijkanten dicht te houden. Een vloer die zogenaamd zwevend is, ligt op een afgescheiden tussenlaag op de ondervloer. De planken worden met een voorziene geul en een mes aangelegd. Het grote voordeel van dit soort vloer is dat de vloer gemakkelijk kan worden gemigreerd en dat het vooral geluidsisolerende troeven heeft. Een minpunt is wel dat de houten vloer op middellange termijn kan beginnen te kraken. Deze methode is niet ideaal als de ruimte breder is dan zes meter.

Het belang van een ondervloer

Het is van cruciaal belang dat de ondervloer droog is en zal blijven. In een huis dat bewoond is, vormt dit geen enkel probleem. Maar wanneer er een fonkelnieuwe betonvloer werd aangelegd, mag je niet uit het oog verliezen dat de droogtijd tot twee maanden kan oplopen. Je doet er best aan om het vochtpercentage te laten opmeten door een vakman zodat je er honderd procent zeker van bent dat de vloer volledig is opgedroogd. Het spreekt voor zich dat de vloer volledig vlak moet zijn.

Zelf een houten vloer aanleggen

Wie zich geroepen voelt om een houten vloer op eigen beweging aan te leggen zal met bepaalde factoren rekening moeten houden. Om met het goede nieuws te beginnen: een parket of houtenvloer is relatief gemakkelijk om zelf die karwei tot een goed einde te brengen. Een houtenvloerbedekking wordt in het algemeen met de naden haaks gelegd ten opzichte van het grootste vensterraam. Met deze werkwijze valt immers het licht evenwijdig met de naden en zie je de overgangen nauwelijks.

Afwerken bij een houten vloer doe je met plinten

Je kan een houten vloer aan de buitenkanten van de muur afwerken met plinten. Er bestaan twee soorten plinten om te decoreren: de systeemplint of de gewone klassieke plint. Het grote voordeel van een systeemplint is dat je een deklat kan plaatsen om snoeren uit het gezichtsveld te houden.

Bron: www.in2klussen.nl/