Zelfstandig aan huis een schuur bouwen

Eigenhandig een schuur bouwen is een flinke klus die aardig wat voorbereiding vraagt én een beetje handigheid. Zeker als je voor het eerst een schuur aan huis gaat bouwen, dan zal het wat tijd kosten om het onder de knie te krijgen. Vooral het starten kan lastig zijn, want waar begin je? Welke materialen heb je nodig? Hoe zorg je ervoor dat de schuur stevig is en daarnaast ook waterdicht? Hieronder vind je enkele tips over hoe je het beste zelfstandig aan huis een schuur kunt bouwen.

Goede voorbereiding

Voordat je start met bouwen, is een goede voorbereiding heel belangrijk. Deze zorgt ervoor dat het bouwen zelf straks makkelijker gaat. Hier vind je een handig stappenplan met tips om een schuur aan huis te bouwen. Maak vooraf een plannetje waarin je bepaalt waar de schuur voor gebruikt gaat worden en dus hoe groot deze moet zijn. De grootte kan namelijk ook bepalend zijn of je een vergunning nodig hebt. Door een goede bouwtekening te maken, weet je welke materialen je nodig hebt en wat je moet kopen. 

Bouwmaterialen kopen

De volgende stap is om de bouwmaterialen te kopen. Je hebt voor een schuur aardig wat materiaal nodig om zowel de basis, de muren als het dak te kunnen maken. Om geld te besparen kun je ervoor kiezen om je materialen online te kopen, want online kun je vaak mooie aanbiedingen en scherpe prijzen vinden. Om verder te besparen, kun je ervoor kiezen om de materialen ook zelf op te halen. Reken van tevoren wel even uit of het allemaal in je bus of aanhanger past of dat je misschien meerdere keren moet rijden. In het laatste geval loont het wellicht om de bouwmaterialen te laten bezorgen.

Stevige fundering

Welk soort schuur je ook gaat bouwen, de basis moet goed zijn. De fundering zorgt ervoor dat de schuur straks recht en stevig staat en dat je geen last krijgt van optrekkend vocht of ongedierte. Zorg ervoor dat je de palen van je fundering in het beton zet en de palen diep genoeg de grond in slaat. Eventueel kun je de palen ook voorbehandelen om ervoor te zorgen dat ze extra goed bestand zijn tegen vocht. Gebruik voor de fundering ook flink dikke palen van minimaal 8 centimeter dik, want ze zullen een heel gewicht moeten dragen.