Zonnepanelen monteren: op deze manieren kan dat

Naast het feit dat zonnepanelen monteren en lastige klus is dat veel ervaring en kennis nodig heeft, kan het ook nog eens op verschillende manieren uitgevoerd worden. Het is namelijk afhankelijk van het gekozen montagesysteem en de ligging van jouw dak. Daarom is het van belang dat je zonnepanelen laat monteren door een gecertificeerde installateur.

Het belang van juist zonnepanelen monteren

Veiligheid staat natuurlijk te allen tijde voorop. Bij zonnepanelen monteren is het daarom belangrijk dat elke zonnepaneel en het montagesysteem stevig aangelegd wordt. Beiden moeten namelijk tegen de slagen en stoten van hevige stormen of windvlagen kunnen. Wanneer zonnepanelen losraken of van daken afvallen kunnen ze levensgevaarlijke situaties veroorzaken. Naast valgevaar is er ook kans op schok- en brandgevaar wanneer de elektriciteitsaansluiting van zonnepanelen foutief wordt aangelegd. Er moet namelijk een nieuwe groep worden aangesloten in de meterkast. Als dit onjuist gedaan wordt, zal je ook geen optimaal rendement uit je zonnepanelen halen.

Zonnepanelen monteren op verschillende daken

Het aanleggen en installeren van zonnepanelen is in principe op ieder dak mogelijk. Echter speelt het type dak en de ligging van het dak wel een rol omtrent de montage. Omtrent type daken heeft de ene woning bijvoorbeeld een schuin dak en de andere een plat dak. Bij beide daken is er een andere aanpak voor de montage van panelen nodig.

Installatie op een schuin dak

Bij een schuin dak, ook wel een hellend dak genoemd, zijn er meerdere bevestigingsopties mogelijk. Je hebt de keuze uit paneelklemmen, een dakhaak, een hanghaak of een inschuifsysteem voor een mooie strakke afwerking. Op die manier is er voor elk type dak een mogelijkheid om zonnepanelen te bevestigen. Controleer echter eerst de staat van de panlat wanneer je kiest voor een hanghaak. Mocht de panlat gespijkerd of genageld zijn dan is het advies om een andere bevestigingsoptie te kiezen in plaats van een hanghaak, in verband met het voorkomen van valgevaar.

Woningen met een plat dak

Wanneer je zonnepanelen gaat monteren op een plat dak moet je met een aantal factoren rekening houden. Zo kijk je eerst naar de ligging van jouw dak. Bepaal samen met een gecertificeerde installateur, van bijvoorbeeld Solease, in welke opstelling, hellingshoek en windrichting de zonnepanelen optimaal rendement op kunnen leveren op jouw dak. Ook belangrijk om te weten is wat jouw dak maximaal kan dragen. Wanneer je de beschikbare ruimte op jouw dak volledig wilt benutten, inclusief hoeken en randen, is het monteren van zijplaten ook verplicht.  

Kies vandaag nog voor groene energie

Verduurzaam vandaag nog jouw woning en kies voor de aanschaf van zonnepanelen. Deze vraag je bij veel bedrijven eenvoudig aan via een offerte. Wil je liever niet helemaal vastzitten aan zonnepanelen omdat je bijvoorbeeld de investering te hoog vind? Vind je daarnaast de risico’s op onverwachte kosten of schade aan je zonnepanelen ook geen fijn idee? Dan kun je naast kopen ook zonnepanelen huren bij Solease. Op die manier wordt er voor de monitoring, eventuele reparaties en onderhoud gezorgd en kun jij zorgeloos genieten van groene energie!